Miten musiikki voi edistää terveyttä?

Musiikin parantava ja terveyttä vahvistava voima voi yllättää epäilijän. Lue lisää miten musiikki voi edistää terveyttä?

Näin musiikki voi vaikuttaa terveyteen

Musiikki vaikuttaa terveyteemme monella yllättävällä tavalla, joita harvoin tulee ajatelleeksi. Kaikki me voimme huomata lempimusiikillamme olevan positiivisia vaikutuksia mielialaamme, mutta myös tutkimusten mukaan musiikki auttaa fyysistä ja mentaalista hyvinvointiamme. Erilaiset tutkimukset aiheesta ovat paljastaneet aivojemme hämmästyttävän voimakkaan reaktion musiikkiin. Vaikutusten laajuus on huomattava, ja se on yllättänyt myös tutkijat.Miten musiikki voi edistää terveyttä?

Musiikki pistää liikettä aivoalueillemme, joiden tehtävänä on säädellä yksilön vireyttä, huomiokykyä sekä käsitteellistä ajattelua. Musiikki aktivoi myös aivoalueita, joissa sijaitsevat muisti, tunteet sekä liikkeidenhallinta. Kaikista parhaiten meihin yleensä vaikuttaa musiikki, joka vastaa mieltymyksiämme, oli se sitten heviä taikka purkkapoppia. Lempimusiikkimme käynnistää aivoissa palkitsemisjärjestelmän, joka tekee samalla periaatteella myös esimerkiksi ruoasta ja seksistä nautinnollista.

Vapauta mielihyvähormonia lempimusiikillasi

Musiikki todistetusti aktivoi aivojen syvimpiä rakenteita, joiden reagoimiseen yleensä tarvitsemme jonkin erityisen voimakkaan ärsykkeen, oli se sitten pelkoa tai mielihyvää tuottava kannustin. Musiikki saa dopamiinia erittymään kuitenkin paljon yksinkertaisemmin ja ilman mahdollista traumatisointia. Musiikki virittää aivoja hyvin pienellä vaivalla, ja kunhan se vastaa käsitystämme hyvästä ja mielekkäästä musiikista, ovat tulokset taattuja.

Aivojen lisäksi aktivoituvat myös sydän ja verenkierto. Mielimusiikki hellii terveyttä siis hyvin moniulotteisesti. Musiikki saa verisuonien seinämät laajentumaan vauhdittaen ja vapauttaen veren virtausta, ja tästäkös sydän tykkää. On kuitenkin huomattava, että tämä tapahtuu vain yksilön makua vastaavalla musiikilla. Jos henkilö kuuntelee musiikkia, josta ei pidä, saattaa tämä johtaa jopa vastakkaiseen reaktioon luoden stressiä.

Musiikin kuunteleminen on kuin hierontaa keholle ja mielelle

Samalla tavalla kuin hieronta voi rentouttaa mielen ja kehon, myös musiikin kuuntelu toimii rentouttavana toimintana. Musiikki vähentää ahdistusta ja kehon jännitystiloja, vaikka se ei oikean hieronnan tapaan varsinaisia lihasjumeja poistaisikaan. Erinäisten tutkimusten mukaan musiikin kuuntelu kuitenkin poistaa jännittyneisyyttä ja luo mielenrauhaa joillakin yksilöillä jopa tehokkaammin kuin hieronta, jossa kosketus voi olla liian jännittävää.

Päivittäinen musiikin kuuntelu tai musisointi, esimerkiksi kitaran soittaminen tai suihkussa laulaminen, vähentävät huomattavalla tavalla stressiä elämässä. Jokapäiväinen musiikinkuuntelu tulisikin ottaa rutiiniksi omaan elämään sen tehokkaan stressitasoja laskevan vaikutuksen vuoksi. Musiikkia kuuntelevien on myös havaittu tuntevan huomattavasti enemmän positiivisia aistimuksia kehossaan. Hyvä tapa lisätä musiikkia elämään on esimerkiksi oman aamukahville tarkoitetun soittolistan luominen.

Musiikkia omaan makuun

Kaikki me emme koe musiikkia aivan samalla tavalla, joten valitse huoletta stressin lievittämiseen mitä tahansa musiikkia, minkä vaikutukset koet parhaimpana. Oli lempimusiikkisi sitten klassista, poppia, rockia, iskelmää tai hevimusiikkia, tee valinta rehellisesti täysin sen mukaan, mistä todella itse pidät. Näin maksimoit musiikin tuottamat terveysvaikutukset yhdellä yksinkertaisella valinnalla vaivatta.

Jos huomaat, että mielihyvää tuottaa jokin tietty kappale, koita yhdistää tuo biisi vaikka metsäkävelyyn, ja luo näin tuplasti stressiä laskeva rutiini. Kun mielesi tekee kotona tylsyyksissäsi kuunnella lempikappalettasi, laita samalla lenkkarit jalkaan ja lähde viuhtomaan kuulokkeet korvilla lähimpään metsään. Jopa kymmenen minuutin retki tekee hurjia muutoksia stressitasoihin ja lisää ihanaa hyvinvointia arkeen.

Musiikista tukea terveydenhuollossa ja kriisin aikana

Musiikin on huomattu olevan hyvä tuki erilaisten terveysongelmien hoidossa ja kivunlievityksessä. Musiikin tiedetään laskevan syöpäpotilaiden tuskaa vähentämällä ahdistusta ja fyysisesti parantavan niin verenpainetta kuin mielialaakin, mikä vaikuttaa suoraan verrannollisesti kokemukseen omasta tilanteesta ja elämästä. Musiikista on huomattu olevan apua myös leikkausten aikana rauhoittaen potilasta ja vähentäen leikkauksesta aiheutuvaa stressireaktiota. Elämän eri kriisitilanteissa musiikilla on myös usein parantava ja tunteiden esilletuloa edistävä vaikutus.

Tukea sairauksista paranemiseen

Suurin toimintaperiaate, jolla musiikki auttaa sairauksista paranemiseen, on sen rauhoittava ja rentouttava vaikutus. Tiettävästi stressi alentaa huomattavasti vastustuskykyämme, ja näin ollen kaikki stressiä lievittävä toiminta nostaa sitä. Myös musiikin aivoalueita aktivoivan ja stimuloivan vaikutuksen on huomattu olevan merkittävä teholtaan esimerkiksi aivoinfarktipotilaisiin. Aivoinfarktista palautuminen on huomattavasti helpottunut potilailla, jotka ovat käyttäneet tukenaan musiikkia.

Tehokas lääke masennukseen

Musiikki näyttää vaikuttavan tehokkaasti myös masennuksesta kärsiviin. Musiikkia kuuntelevien depressiosta kärsivien aivotoiminta voi hyvinkin tasapainottua aktiivisella musiikkiterapialla. Masentunut ei musiikkiterapialla parane, mutta se kohentaa selvästi toimintakykyä ja mielialaa. Mahtavaa on, että tämä ei vaadi minkäänlaista musikaalisuutta, vaan musiikista on hyötyä jokaiselle. Jopa kuulonsa menettänyt voi nauttia rytmistä, sillä sen voi kokea kehollisesti.

Musiikin sosiaalinen ulottuvuus

Musiikki omaa myös sosiaalisen ulottuvuuden, ja tätä kautta voi kehittää omaa itsevarmuuttaan ja sosiaalisia kykyjä. Musiikki tiettävästi yhdistää suuriakin joukkoja ja tarjoaa yhteisiä voimakkaita liikuttuneisuuden tai ilon kokemuksia. Tämän voi nähdä käyvän toteen esimerkiksi festareilla. Yhdessä musisointi tai live-keikalla käyminen lisäävät ihmisten välistä vuorovaikutusta ja näin myös sosiaalisen ulottuvuuden kautta hyvinvointia.

Lue lisää renotoutuminen slottipelien parissa täältä.